„Pallady, călător” la Muzeul Theodor Pallady
Pallady, călător
O nouă expoziție la Muzeul Th. Pallady
Începând cu data de 25 mai, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Theodor Pallady vă invită să vizitați expoziția de grafică „Pallady, călător”. Aceasta prezintă în imagini, călătoriile artistului în Bretania, Marsilia, Rouen, Brest, Spania, dar și în Moldova natală și va putea fi vizitată până în aprilie 2023.
Theodor Pallady a călătorit mult, în special în perioada interbelică, când locuia la Paris în Place Dauphine nr. 12 și revenea în țară periodic. Locurile lui Pallady sunt impregnate de trăiri și sentimente, pe care le puteți descoperi în lucrările de grafică, realizate în tuș, creion, acuarelă și guașă pe hârtie din expoziție.
Aceasta continuă prezentarea operei artistului, inițiată anul trecut prin expoziția „Parisul lui Pallady” de la Muzeul Th. Pallady (colecția Gheorghe și Serafina Răut), care a făcut parte din amplul proiect „Pallady150”.
***
Născut la Iași, Theodor Pallady (1871 – 1956) a studiat mai întâi ingineria la Politehnica din Dresda (1887-1889), luând în același timp lecții de desen și pictură cu Erwin Oehme, care, recunoscându-i înzestrarea artistică, îl sfătuiește să plece la Paris. În capitala Franței lucrează în atelierul lui Edmond Aman-Jean și se înscrie la Académie des Beaux-Arts. În 1892 intră în atelierul lui Gustave Moreau unde îi va avea colegi pe Georges Rouault, Albert Marquet și pe Henri Matisse – cu acesta din urmă legând o strânsă prietenie.
În 1904 se întoarce în țară și expune la Ateneul Român și la Saloanele Oficiale. Menține însă legătura cu Parisul, unde deschide mai multe expoziții personale, până în anul 1940. Expune la Bienala din Veneția în anii 1924, 1940 și 1942. La împlinirea a 85 de ani, în 1956, a primit titlul de „Maestru emerit al artei”, iar în anul 2012 a fost declarat membru post-mortem al Academiei Române.
Muzeul „Theodor Pallady” funcționează în Casa Melik, aflată în București, pe strada Spătarului 22, care a fost construită în 1750-1760 de către armeanul Hagi Kevork Nazaretoglu.
Clădirea este astăzi cea mai veche casă din București, iar în încăperile sale regăsim lucrările lui Pallady și peste 800 de desene cu nuduri, portrete sau interioare, reprezentative pentru perioada pariziană a artistului.
În curtea muzeului se găsește statuia lui Theodor Pallady, realizată din bronz, operă a sculptorului Gheorghe D. Anghel.
Curator: Liliana Chiriac
Muzeul Th, Pallady
Str. Spătarului 22
Program de vizitare: miercuri-duminică, 10 – 18
Preț bilet: 12 lei/6 lei /3 lei
Alte informații: comunicare@art.museum.ro