Publicatii de arhitectură din România-PARO, 17-24 noiembrie, Palatul Universul
Publicații de arhitectură din România - PARO este un proiect cultural, desfășurat de igloomedia și cofinanțat de OAR, care își propune să reunească, într-o expoziție articulată prin evenimente de comunicare (conferințe, dezbateri și mese rotunde) partea scrisă a arhitecturii în ultimii 27 de ani.
Motivul expoziției e generat de următoarea întrebare - credem - legitimă: în ce mod a evoluat arhitectura contemporană din România și cum poate fi "citit" acest lucru în publicațiile de arhitectură?
Firește că acestei întrebări i se subordonează o sumă de alte interogații, cărora, li se poate răspunde fragmentat. Avem însă determinarea de a găsi - dacă nu un răspuns unic - o simultaneitate de răspunsuri capabile să contureze un orizont comun, o substanță proprie arhitecturii contemporane din România și astfel propunem o expoziție dedicată textului de arhitectură, publicațiilor periodice și editurilor noastre. Știm că nu sunt multe însă au în comun efortul prin care s-au străduit să mărturisească - cu diferite densități - fenomenul arhitectural român și modul în care acesta coexistă cu cel internațional.
În anii 90 entuziasmul post-revoluționar deschidea Romănia către lume, anii 2000 au permis o relativă decantare a subiectelor și pieței de arhitectură. Miezul primei decade a secolului XXI a generat - și în România - un boom al construcțiilor căruia i-a corespuns o bogație editorială. Criza instalată în ultimii 5 - 7 ani a restrâns nu doar bugetele de construcții dar și cele media. Birouri de arhitectură s-au edificat și au început să privească orașul ca resursă, spațiul public ca teritoriu de activare, patrimoniul industrial ca valoare recentă și strada ca loc al comunitaților creative. Toate acestea indică o istorie bogată, o substanță de mapări fertile, care merită să fie privită simultan.
Fără o intenție retrospectivă dar cu o asumată vocație a unei arhive relevante PARO aduce împreună revistele: Arhitectura, Arhitext, de arhitectură, igloo, Octogon, Zeppelin și reunește editurile EUIM - Editura Universitară "Ion Mincu”, Istoria Artelor, Fundația Arhitext, Igloo media, Ozalid, Simetria și Zeppelin.
Beneficiul acestei expoziții este multiplu: crește gradul de cultură și informarea profesioniștilor din domeniul arhitecturii, aduce în fața studenților domeniului dar și a celor din profesii liberale un fenomen expus coherent, oferă publicului larg o cunoaștere a celor mai importante moduri de a se întâlni cu un domeniu specializat, pe care cunoscându-l gradual, putem imagina că va diminua clivajul între arhitectură și public.