Publicat: 27 martie 2013, ultima actualizare: 5 august 2013

Pozitia UAR referitoare la problemele urbanistice majore ale Bucurestiului

COMUNICAT DE PRESA

28.03.2013

POZITIA UNIUNII ARHITECTILOR DIN ROMÂNIA REFERITOARE LA PROBLEMELE URBANISTICE MAJORE CU CARE SE CONFRUNTA BUCURESTIUL

Recenta actiune de demontare a Halei Matache are un aspect grav în demersurile administrative dar problema urbanistica este mult mai complexa si mai grava - atât în aceasta zona cât si din punct de vedere al ansamblului dezvoltarii arhitecturale si urbanistice a capitalei.

Uniunea Arhitectilor din Româniaconsidera ca pentru toata artera de legatura prevazuta între Calea Victoriei - Buzesti - Uranus este necesar un concurs international prin care sa se evidentieze reteaua de transport a orasului si zonele riverane ale acestei artere, zone care pot fi de locuinte, dotari, spatii verzi, birouri dar si alte variante, care nu sunt cunoscute la ora actuala nici de populatia Bucurestiului si nici chiar de profesionisti (arhitecti, urbanisti, restauratori, etc)

În ultimele doua luni a fost organizat un concurs de atribuire a Planului Urbanistic General (PUG) pentru Bucuresti, fiind selectata Universitatea de Arhitectura si Urbansim Ion Mincu. UAR considera ca este necesara o consultare publica în cadrul careia sa se prezinte atât principiile cât si conceptul de proiectare a acestei lucrari majore pentru capitala, care trebuie sa marcheze o lunga perioada de timp.

Revizuirea Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismului (prin OUG nr. 7/2011 - aprobata cu modificari de Camera Deputatilor, în calitate de for decizional, în data de 19 februarie a.c.) a fost respinsa de Presedintie si retrimisa Parlamentului, pe data de 18 martie a.c, pentru reexaminare. În conditiile date, se impune reluarea dezbaterii pe tema modificarii Legii Urbanismului, atât în Parlament cât si în cadrul societatii civile.

Pornind de la aceasta actiune de demontare si de rezolvare punctuala a problemei unui monument istoric, cum este Hala Matache, Uniunea Arhitectilor din România considera ca se impune tratarea situatiei urbanistice a Bucurestiului la nivel de ansamblu, cu accent pe dezvoltarea durabila, de perspectiva a capitalei.

Conducerea Uniunii Arhitectilor din România

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc