Publicat: 6 martie 2017

Prelegere Carme Pinós și Benedetta Tagliabue, 8 martie 2017, UAUIM, Sala Frescelor

Doua arhitecte din Barcelona, Benedetta Tagliabue fiind totusi nascuta si educata in Italia.

Doua arhitecte foarte bune, care azi s-au afirmat cu multa forta, pe scena arhitecturii mondiale.

Carme Pinos a construit un turn de birouri foarte reusit, la Guadalajara, in Mexic, pe langa alte lucrari importante in Spania. Iar Benedetta Tagliabue, dupa moartea sotului ei, Enric Miralles (anterior casatorit cu Carme Pinos), a continuat munca biroului lor de arhitectura in mod stralucit, completand cladirea Parlamentului Scotian, la Edinburgh, completand alte cladiri importante, atat in Europa cat si in China. Iar recent a fost aleasa membra a juriului care alege castigatorii premiului Pritzker.

Iata realizari remarcabile, pe care, de ziua femeii, e frumos sa le contemplam si sa le discutam. Mai mult decat atat, vom avea sansa sa stam de vorba, via Skype, cu arhitecta Elena Nedelcu, care a studiat arhitectura la Mincu si care este acum partener principal in firma Miralles / Tagliabue. Ne va vorbi de o lucrare importanta al carei director este: statia de metrou Clichy-Montfermeil de langa Paris, castigata prin competitie in 2014.

Iata, de ziua femeii, trei arhitecte, dintre care una nascuta si educata in Romania, in chiar scoala in care voi face aceasta prezentare.

Ar fi frumos sa fim prezenti cat mai multi, ca sa celebram nu numai excelenta in arhitectura, ci si prezenta din ce in ce mai semnificativa a arhitectelor, intr-o profesiune nu pana demult dominata de barbati.

Va multumesc si va astept.

Dan Coma

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc