Publicat: 5 aprilie 2017

Reabilitarea Palatului Cultural din Blaj câștigă Premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural 2017 la categoria conservare

Fundația Pro Patrimonio din România are plăcerea să vă anunțăm că astăzi, 5 aprilie 2017, Comisia Europeană și Europa Nostra au desemnat câștigătorii Premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural 2017 / Premiile Europa Nostra, cea mai înaltă distincție din Europa în domeniul patrimoniului. 

La categoria conservare a câștigat proiectul Reabilitarea Palatului Cultural din Blaj ce poartă semnătura arhitectului clujean Vlad Sebastian Rusu. Domnul Zoltán Kallós, etnograf din Cluj, a primit premiul la categoria serviciu dedicat și educație.

În cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură 2016, Revista Arhitectura a acordat premiul pentru debut proiectului Reabilitarea Palatului Cultural din Blaj.

Juriul format din experți independenți a examinat un total de 202 dosare, prezentate de organizații și persoane fizice din 39 de țări din Europa. Romania a fost premiată la două dintre cele 4 secțiuni.

Europa Nostra este federația pan-europeană a patrimoniului ONG, care inițiază campanii pentru a salva monumentele pe cale de dispariție, situri și peisaje ale Europei, în special prin intermediul programului The 7 Most Endangered Heritage Sites in Europe.

Fundația Pro Patrimonio din România este membră a Europa Nostra din 2009, reușind să înscrie în 2014 proiectul 60 de biserici de lemn pe lista The 7 most endangered heritage sites in Europe.

Informații complete în comunicatul de presă atașat.

PR-EU-Winners-RO.pdf

Mai multe detalii despre proiect

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc