Publicat: 16 martie 2022

Premiul Pritzker 2022, decernat arhitectului Diébédo Francis Kéré din Burkina Fasso

Premiul Pritzker 2022, considerat cea mai prestigioasă distincție din lumea arhitecturii, i-a fost decernat arhitectului Diébédéo Francis Kéré din Burkina Fasso, care locuiește la Berlin, primul arhitect provenit dintr-o țară africană care primește această distincție, a anunțat marți organizația, care a salutat “angajamentul acestuia față de justiția socială”, relatează AFP.

Primary school, Burkina Fasso, Gando Grundschule, foto Erik-Jan Ouwerkerk


“Datorită angajamentului său pentru justiție socială și utilizarea inteligentă a materialelor locale pentru a se adapta și a răspunde climatului natural, el lucrează în țările marginalizate, unde constrângerile și dificultățile sunt numeroase și unde arhitectura și infrastructurile sunt absente”, au explicat organizatorii premiului Pritzker într-un comunicat.

Serpentine Pavilion, foto Iwan Baan


Este pentru prima dată când un arhitect dintr-o țară africană primește distincția acordată celor mai mari nume ale arhitecturii, precum Frank Gehry, Tadao Ando, Renzo Piano, Zaha Hadid și Jean Nouvel.

Burkina Institute of Technology


Multe dintre lucrările lui Kéré se află pe continentul african, mai ales în Benin, Burkina Fasso, Mali, Togo, Kenya și Mozambic, însă pavilioane și alte proiecte realizate de arhitectul african se găsesc și în Europa și Statele Unite.

National Park of Mali, foto Iwan Baan

Diébédéo Francis Kéré este cunoscut în special pentru implicarea sa în proiecte cu puternic potențial de uz public. “El construiește instituții de învățământ, centre medicale, locuințe profesionale, clădiri civice și spații publice, adesea în țări în care resursele sunt fragile și fraternitatea este vitală”, a afirmat organizația care acordă premiul Pritzker.


Sarbalé Ke, foto Iwan Baan


Printre realizările sale emblematice se numără școala primara din Gando, satul din Burkina Fasso în care Kéré s-a născut și unde a realizat și alte proiecte.


Startup Lions Campus


Pentru organizatorii premiului Pritzker, această școală “pune bazele ideologiei sale: să construiască o sursă cu și pentru o comunitate pentru a răspunde unei nevoi esențiale și pentru a corecta inegalitățile sociale”. Școala este proiectată să reziste la căldură și la resurse limitate, iar succesul său a condus la construirea de locuințe pentru profesori, extinderea școlii și construcția unei noi biblioteci.AGERPRES

Lycée Schorge Secondary School

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc