Publicat: 9 februarie 2018

Expoziție "Primăvară, primăvară, înauntru și afară" - Mariana Gordan, 15 februarie, orele 17.00 în Calderon 48

Expoziție de pictură mică (și sculptură mare) de MARIANA GORDAN 

Consultant artistic: Antigona Silvia Rogozea

VERNISAJ: JOI 15 FEBRUARIE 2018, ora 17:00

FINISAJ: LUNI 5 MARTIE, ora 17:00

CENTRUL DE CULTURĂ ARHITECTURALĂ al UNIUNII ARHITECȚILOR DIN ROMÂNIA
STR. J.L. CALDERON NR. 48, BUCUREȘTI

PRIMĂVARĂ, PRIMĂVARA, ÎNĂUNTRU ȘI AFARĂ!

PRIMĂVARĂ ÎNĂUNTRU se referă la curățenia de primăvara a casei, mai precis la podele noi, pictate abstract-expresionist și lăcuite luxos. Anul acesta, tema este POMPEI, inspirată cromatic dintr-un fior pompeian. Mici mostre de podea pictată/ lăcuită sunt expuse atât pentru publicul iubitor de artă, cât și pentru designeri de interior și arhitecți interesați în semnătura artistei Mariana Gordan pe o podea.

PRIMĂVARA de AFARĂ este o colecție de peisaje mici (aproximativ 20×20 cm), pictură în ulei, tehnică sgraffitto, care constă în mai multe straturi de culoare desenate cu coada pensulei, revenind cu multă energie, lăsând să se releve culoarea de fond/ grundul.

„Această tehnică presupune multă muncă de pregătire a suprafeței, dar pictura o fac rapid, cu spontaneitate… să captez efemerul! Natura se schimbă tot timpul, aparatul foto captează frumusețea neegalată a naturii, iar eu vreau sa retrăiesc emoția și să îi păstrez misterul… Așa cum fac și portrete de spirit, fără să mă pierd în detalii de fizionomie, riduri, gușe, etc.”, declară Mariana Gordan.

Exact acum un an, Mariana Gordan a expus în același loc sculptura NOMADA (matriță în ghips 1,4 x 1,4m), care rămâne găzduită la UAR până își găsește un loc permanent, înăuntru sau afară…

Un aspect inedit și în premieră absolută al acestei expoziții, cu lucrări pictate și aduse de la Londra, este faptul că prețurile vor fi în lei, dar cu aceeași cifră în lire sterline. O lucrare pe care o cumperi la Londra, de la atelierul artistei, cu £500 (lire sterline), în România va costa 500 lei (de circa cinci ori mai ieftină). De ce? Pentru că Mariana Gordan susține cu convingere că puterea de cumpărare a lirei în Marea Britanie este egală cu puterea de cumpărare a leului în România.

Dacă nu credeți, veniți să o întrebați personal. După cuvântul de deschidere. Mariana Gordan fi fericită să stea la un pahar de vorbă cu vizitatorii.

Despre artistă:

Mariana Gordan locuiește la Londra din 1979, unde pictează, sculptează și scrie. Cunoscută pentru producția de mozaic la trei stații de metrou londoneze, Tottenham Court Road, Oxford Circus și Finsbury Park Station, din 1985 (v. reportaj Sebastian Secan, Kanal D. 06-08-17, și recentul interviu online cu Eveline Pauna 10-01-2018 www.evelinapauna.ro), a publicat în 2015 STATE PROPERTY – My Cold War Memoir (în limba engleză) la Editura Charmides din Bistrița-Năsăud. Mariana Gordan a început să expună în țară din 1995 la Teatrul Național, sala Rotondă (cu sculptorul Mircea Roman), la invitația lui Mihai Oroveanu, la Tg. Mureș, Cluj și Bistrița,dar și la București la Cărturești și la Uniunea Scriitorilor. În prezent, artista și scriitoarea își propune să petreacă tot mai mult timp în România.

Mai multe informații: www.marianagordan.com

Sursa: www.modernism.ro

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc