Publicat: 14 iunie 2018

România, din nou în topul celor mai reușite prezențe la Bienala de Arhitectură de la Veneția

Proiectul Mnemonics, cu care România participă la cea de-a 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - La Biennale di Venezia, a fost apreciat până acum atât de vizitatorii pavilionului României din Giardini della Biennale și ai Noii Galerii a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică (IRCCU) din Veneția, cât și de presa internațională. 
Potrivit cotidianului britanic The Guardian, ”pavilionul României vine cu o abordare ludică și se apropie de spațiul public dintre blocuri, ca un simbol al urbanizării rapide a țării din a doua parte a secolului al XX-lea”, în timp ce publicația internațională Monocle apreciază, într-un montaj video, că ”România a provocat printr-o expoziție bine executată și fermecătoare, construită pe rememorare și amintiri ale copilăriei noastre petrecute pe terenuri de joacă și petece de iarbă. [...] Comentariul său dezvăluie puterea unei națiuni de a genera un cadru frumos cu o idee evocatoare și, mai mult, cum poate schimba percepții”.

De asemenea, pavilionul României este considerat de revista Elle Italia unul dintre cele mai reușite de la cea de-a 16-a Expoziție Internațională de Arhitectură de la Veneția. Potrivit autorilor articolului, pavilionul țării noastre ”invită vizitatorii să intre în posesia locului de joacă, să interacționeze cu ceilalți și să reflecteze asupra efectelor unei aproprieri spontane a unui spațiu public”.

Proiectul Mnemonics pune în discuție funcția social-culturală a spațiului liber al orașelor românești. Conceptul Mnemonics, într-o abordare scenografică, descrie un vast teritoriu al libertății mai multor generații din România – libertatea de mișcare, libertatea intenției și a imaginației, libertatea reaccesării amintirilor copilăriei și a reaproprierii aspectelor sale ludice maturității. Esența Mnemonics constă într-o viziune optimistă, fără nostalgie, asupra spațiului dintre blocurile orașelor din România care așteaptă impulsul contemporan pentru viitor. Mai multe detalii despre proiect găsiți la adresa www.mnemonics.ro .

Bienala de Arhitectură de la Veneția este un eveniment internațional de mare prestigiu ce ilustrează un dialog cultural de mare amploare între țările lumii. Aceasta se desfășoară în perioada 26 mai – 25 noiembrie 2018. Organizatorii reprezentării României la cea de-a 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia sunt: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Uniunea Arhitecților din România.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc