S-a decernat premiul Pritzker 2017

„Peisajul și arhitectura se unesc pentru a crea clădiri care sunt intim legate de loc și timp.”

Un comunicat de presă al președintelui Tom Pritzker al Fundației Hyatt, Chicago îi anunță azi, 1 martie, pe laureații Premiului Pritzker, cea mai înaltă distincție în arhitectură, din anul 2017: Rafael Aranda, Carme Pigemși Ramon Vilalta.

Rafael Aranda, Carme Pigem and Ramon Vilalta  
Photo by Javier Lorenzo Domínguez

Cei trei arhitecți originari din Olot, Catalunia, lucrează împreună de la înființarea firmei lor RCRArquitectes în orașul lor natal, în 1988. Lucrările lor demonstrează un angajament nezdruncinat față de loc și poveștile sale, și o dorință de a crea spații care se îngemănează cu contextul în care se află. Armonizând materialitatea și transparența, cei trei arhitecți catalani onorați astăzi caută conexiuni între interior și exterior, rezultatul fiind o arhitectură emoționantă și experiențială.

Câștigând cea de a 39-a ediție a premiului Pritzker, arhitecții Aranda, Pigemand și Vilalta aduc Spaniei cel de-al doilea premiu, după ce Rafael Moneo a primit aceeași onoare în 1996.

Proiectele reprezentative ale celor trei arhitecți includ La Cuisine Art Center (Nègrepelisse, Franța, 2014), Soulages Museum în colaborare cu G. Trégouët (Rodez, Franța, 2014), La Lira Theater Public Open Space în colaborare cu J. Puigcorbé (Ripoll, Girona, Spania, 2011), Les Cols restaurant marquee (Olot, Girona, Spania, 2011), El Petit Comte Kindergarten în colaborare cu J. Puigcorbé (Besalú, Girona, Spania, 2010), Bell-Lloc Winery (Palamós, Girona, Spania, 2007), Sant Antoni - Joan Oliver Library, Senior Citizen’s Center and Cándida Pérez Gardens (Barcelona, Spania, 2007), și Tossol-Basil Athletics Track (Olot, Girona, Spania, 2000).

În acest an ceremonia de decernare a Premiului Pritzker va avea loc în Tokyo, Japonia, la Casa de Oaspeți a Palatului Akasaka, în data de 20 mai.

Mai multe informații și imagini pe site-ul http://www.pritzkerprize.com/2017/announcement

Bell–Lloc Winery, 2007, Palamós, Girona, Spain  
Photo by Hisao Suzuki

Bell–Lloc Winery, 2007, Palamós, Girona, Spain  
Photo by Hisao Suzuki

La Lira Theater Public Open Space, 2011, Ripoll, Girona, Spain In collaboration with J. Puigcorbé  
Photo by Hisao Suzuk

El Petit Comte Kindergarten, 2010, Besalú, Girona, Spain In collaboration with J. Puigcorbé  
Photo by Hisao Suzuki

Les Cols Restaurant Marquee 2011 Olot, Girona, Spain  
Photo by Hisao Suzuki

Tossols-Basil Athletics Track 2000 Olot, Girona, Spain  
Photo by Hisao Suzuki

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc