SOCIETATEA ARHITECTILOR ROMANI LA 120 DE ANI !

La 26 februarie 1891 un numar de arhitecti au constituit prima lor organizatie profesionala, Societatea Arhitectilor din Regatul Romaniei.

Dupa obtinerea personalitatii juridice, SAR reuseste pana in primul razboi mondial includerea profesiei in nomenclatorul meseriilor, infiintarea unei scoli (deocamdat? private) de arhitectura, editarea revistei "Arhitectura" si discutarea in Parlament a unor acte normative privind exersarea meseriei de arhitect.

In perioada interbelica, a continuat organizarea interna in conditiile cresterii si modernizarii sectorului imobiliar. Acum s-a emis un regulament pentru concursuri, s-a format Corpul arhitectilor atestati, s-a deschis primul Salon oficial de arhitectura, s-a inaugurat sediul propriu. Subiecte (inclusiv limitarea concurentei straine) prezente pe ordinea de zi a mai multor congrese, alaturi de implicarea in viata internationala a profesiei. Membri ai SAR au participat la congresele de la Amsterdam, Roma, Paris, unii participand si ca proiectanti la diverse expozitii internationale (afirmandu-se la Paris si New York).

Dupa al doilea razboi mondial (care a afectat si profesia), administratia comunista desfiinteaza birourile private de arhitectura si Societatea Arhitectilor. Arhitectii care au putut evita represiunile regimului au primit in 1952 dreptul sa se reorganizeze in cadrul Uniunii Arhitectilor (din RPR, apoi din RSR, in fine din Romania). Fara arhitecti era imposibila reconstructia socialista a oraselor si satelor. Concentrarea arhitectilor intr-o organizatie controlabila, a constituit pentru putere, pe linga etatizarea industriei constructiilor, formarea marilor institute de proiectare, finantarea din fonduri publice a programelor industriale si de locuire colectiva, una din parghiile construirii asa numitei societati multilateral dezvoltate. Considerati drept functionari tehnici, salarizati ca atare, membrii UAR au beneficiat de un larg front de lucru concretizat intr-o productie vasta, parte cu valoare utilitara, parte prezentand un cert interes cultural.

Dupa 1989, arhitectii, fara a repudia varianta comunista a SAR, au cautat si alte formule organizatorice. S-au reorganizat din interior, fondand un numar de asociatii profesionale locale si readucand in discutie organisme inventate in perioada interbelica. Se poate spune ca arhitectii au infiintat unele dintre primele structuri de piata liberala (atelierele private de arhitectura), incercand sa se adapteze din mers la aparitia noilor comanditari privati. Dar necesara legiferare a dreptului de semnatura si aparitia Ordinului Arhitectilor din Romania, a ridicat semne de intrebare legate de continuarea existentei UAR.

Astazi insa, dupa un deceniu de viata paralela, si exact 120 de ani de la infiintarea SAR, predecesoarea UAR, se poate afirma ca cele doua organizatii ale arhitectilor pot fi complementare.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc