Muzeul Național de Artă al României - Cabinetul de desene și gravuri deschide expoziția Ștefan Luchian, maestrul artei grafice românești, sâmbătă, 19 mai
Ștefan Luchian, maestrul artei grafice românești
O nouă expoziție de Noaptea Muzeelor la MNAR!
Muzeul Național de Artă al României vă invită în perioada 19 mai - 23 septembrie 2018 la expoziția Ștefan Luchian, maestrul artei grafice românești, expoziție organizată cu ocazia aniversării a 150 de ani de la nașterea marelui artist român.
Actuala expoziție este centrată pe opera grafică a lui Luchian, urmărindu-i traseul evolutiv într-o suită de peste 90 de pasteluri, acuarele și desene ce debutează cu perioada în care Luchian a fost influențat de curentul Jugendstilși când a conceput celebra copertă a primului număr al revistei societății Ileana. Expoziția propune o serie de lucrări selectate din toate perioadele de creație ale artistului, printre care se regăsesc: Safta florăreasa, Portretul lui Moș Niculae cobzarul, Ghereta din Filantropia, Birt fără mușterii, Mahala - Puțul din strada Clucerului, Cai de curse, Portretul doamnei Olivier, Apostoli printre țărani, Pe drumul suferinței, Case la Brebu, Lunca Ialomiței, Ruinele mănăstirii Comana, Garoafe, Trandafiri, Albăstrele, Flori de câmpși câteva dintre cele mai expresive autoportrete ale artistului. Lucrările etalate pe simeză oferă publicului deopotrivă prilejul de a intui impactul generat de opera lui Ștefan Luchian, sincronă cu diversitatea propunerilor plastice ale epocii, dar angajată în același timp în căutarea unui specific național.
În expoziție lucrările sunt prezentate în câteva secțiuni distincte, fiecare ilustrând principalele tehnici grafice experimentate de artist: de la creionul grafit, conté, cărbune sau pastel, la tehnicile pe bază de apă (tuș și acuarelă). Succesiunea de prezentare în cadrul secțiunilor este cronologică.
Presa este așteptată la o prezentare specială, vineri, 18 mai, începând cu ora 12.00.
*
Ștefan Luchian a fost și a rămas cel mai mare maestru român al pastelului, cel care a reușit să imprime acestei tehnici o forță incredibilă, creând, în tonalități cromatice pline de vigoare, compoziții neegalate până astăzi în arta autohtonă. Maniera sa de a specula efectele aplicării pe hârtie a pastelului este unică, depășind rapid limitele desenului clasic în creion sau cărbune, în favoarea unei picturalități intense și pline de spontaneitate. Luchian a întrevăzut potențialul și modernitatea tehnicilor grafice, experimentând continuu.
Format la clasa de pictură a lui Theodor Aman, se va desprinde rapid de influența acestuia. Temperamental s-a simțit atras de impresioniști, de Edouard Manet mai ales, de modul în care aceștia au folosit culoarea, sensibilitatea sa cromatică dezvoltându-se progresiv, ca o necesitate stringentă de exprimare. Revenit în țară, spre anul 1900 se apropie de maniera Jugendstil, manieră preluată din atmosfera artei müncheneze, având în vedere că artistul a studiat aici timp de un an.
Luchian manifestă interes și pentru creațiile altor mari artiști: Delacroix, Courbet, Degas sau Van Gogh. La Paris, studiază la Academia Julian, în clasa profesorului W. Bouguereau, academist care însă nu l-a influențat în mod deosebit. O adevărată revelație artistică pentru Luchian a fost contactul direct cu opera lui Nicolae Grigorescu, pentru care a avut o afinitate specială. A admirat spontaneitatea manierei lui Grigorescu și modul personal în care acesta a preluat o parte a tezelor impresionismului. A fost considerat de contemporani un continuator al maestrului, dar s-a individualizat clar, prin realismul abordării temelor sociale, printr-o cromatică mult mai densă, plină de strălucire, și prin modernitatea tehnicilor grafice experimentate. Treptat, prin precizia planurilor, prin modul în care își echilibrează cromatic lucrările, Luchian ajunge la o simplificare foarte modernă a formelor, fapt apreciat de critica autohtonă chiar de la prima expoziție retrospectivă organizată artistului în anul 1939.
Curator:Elena Olariu
Durata expoziției:19 mai - 23 septembrie 2018
Expoziția este inclusă și în programul Nopții Muzeelor – Muzeul Național de Artă al României
Accesul se face prin Str. Știrbei-Vodă nr.2.
Preț bilet: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună.
Muzeul Național de Artă al României,
Program de vizitare: miercuri – duminică, 10 – 18