Expoziție de fotografii „Texturi uitate: Bucureștiul interbelic”, lansare ghid „Texturi uitate: Bucureștiul interbelic. Rețetar de tencuieli”, miercuri, 6 noiembrie 2019, ora 18:30 în spațiul Nod makerspace, sala MATER - Biblioteca de Materiale
Miercuri, 6 noiembrie 2019, ora 18:30 în spațiul Nod makerspace, sala MATER - Biblioteca de Materiale din Splaiul Unirii nr.160, vă invităm la vernisajul expoziției fotografice „Texturi uitate: Bucureștiul interbelic”, lansarea ghidului „Texturi uitate: Bucureștiul interbelic. Rețetar de tencuieli” și colecției de Mostre de tencuieli istorice.
Acest moment marchează finalul unui proiect desfășurat pe parcursul a opt luni prin care Fundația Pro Patrimonio a cercetat patru tipuri de tencuieli de fațadă interbelice: similipiatră, mozaic, terasit și tencuieli cu praf de piatră.
Inspirat de orașul București, proiectul a explorat „secretele” ascunse ale fațadelor moderniste din capitală, realizate în perioada 1918-1940. O primă etapă a fost compusă din cercetarea de bibliotecă prin documentarea rețetelor de mortare de tencuieli interbelice și a modului lor de aplicare – specifice României, dar și comparații cu tehnici din aceeași perioadă din alte țări. În paralel au fost inventariate fotografic pe teren aceste texturi, iar în luna septembrie au avut loc o serie de ateliere practice pentru testarea rețetelor documentate și a tehnicilor de aplicare pe mostre de 1x1m pentru a conserva și revitaliza vechile tehnici/tehnologii.
Ghidul concentrează informații utile, teoretice și practice, despre materiale, ingrediente, rețete, tehnici de finisare, texturi decorative și unelte de lucru, degradări des întâlnite. Denumit Texturi uitate: Bucureștiul interbelic. Rețetar de tencuieli este destinat unei utilizări practice și va fi disponibil într-o mică serie tipărită, dar și în varianta digitală. De asemenea, ghidul-rețetar își propune să fie un instrument de conștientizare de către publicul larg și specialiștii în domeniu în legătură cu semnificația culturală și istorică a tencuielilor interbelice.
Un proiect al Fundației Pro Patriomonio
Șef de proiect: arh. Serban Sturdza
Coordonator documentare: arh. Ruxandra Sacaliș
Coordonator ateliere practice: arh. Machidon Andreea-Daniela
Documentare fotografică: arh. Andrei Margulescu
Editor ghid: Mirela Duculescu
Design grafic: Mona Petre
Proiect co-finanțat de: AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Parteneri: Cella Cosimex, Institutul de Speologie, Hasit, Nod makerspace, sala MATER - Biblioteca de Materiale, Theda Mar și Universitatea Tehnică de Construcții București