Publicat: 5 decembrie 2019

DECLARAȚIA UNIUNII INTERNAȚIONALE A ARHITECȚILOR (UIA) LA CONFERINȚA COP25

4 Decembrie 2019 – Madrid, Spania 

Cu ocazia Conferinței ONU COP25 din Spania referitoare la schimbările climatice, Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA) face apel la acțiune politică imediată pentru  a consolida practicile de construire responsabile, sustenabilitatea arhitecturii și urbanismului, precum și pentru a pune capăt construirii dăunătoare și ineficiente.

Arhitecții au un rol esențial în depășirea provocărilor de mediu ale epocii noastre. ”Dacă dorim să stopăm și să remediem distrugerea globală a mediului, orașele lumii trebuie să aplice urgent soluții de proiectare noi, eficiente,” a declarat Thomas Vonier, Președintele UIA. El a adăugat că ”arhitectura dispune de un potențial uriaș pentru reducerea impactului schimbărilor climatice asupra naturii și asupra calității vieții noastre”.

Ideile și tehnologiile necesare pentru crearea unor medii urbane durabile există deja și sunt în continuă dezvoltare. Pentru a putea valorifica la maximum această tehnologie și această creativitate, este necesară o schimbare radicală a legislației în domeniu. UIA face apel la autoritățile locale și naționale să implementeze politici care să garanteze că sustenabilitatea ecologică devine un criteriu esențial al practicilor construirii. Primăriile și guvernele trebuie să stopeze de urgență distrugerea sistematică a mediului natural prin realizarea de controale mai stricte în domeniul dezvoltării, să investească mai mult în folosirea materialelor din surse responsabile și a energiei urbane eficiente și să supravegheze atent dezvoltarea urbană.

UIA reclamă strategii urbane care să respecte principiile fundamentale ale arhitecturii și urbanismului durabile: eficiența energetică, gestionarea eficientă a resurselor de apă, a teritoriului și a materialelor, sisteme de transport cu emisii reduse, reducerea poluării. 

Prin includerea unor astfel de măsuri în legislația privind dezvoltarea urbană,  responsabilii politici, arhitecții și urbaniștii pot schimba aspectul orașelor noastre și diminua impactul uman asupra lumii în care trăim.

Natalie Mossin, Co-Director al Comisiei UIA pentru dezvoltare durabilă, conduce delegația UIA la Conferința COP25, formată din arhitecți din Danemarca și Spania.

Versiunea în l. engleză:

https://www.uia-architectes.org/webApi/en/news/uia-at-cop25:-declaration.html

Versiunea în l. franceză:

https://www.uia-architectes.org/webApi/fr/news/l'uia-a-la-cop25:-declaration.html

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc