Publicat: 21 iulie 2017

Universitatea de Vara Bucium, model de regenerare a patrimoniului cultural rural sub inaltul patronaj al Academiei Romane editia a VI-a, sambata, 22 iulie - duminica 6 August, 2017, Bucium, jud. Alba

Organizata de Asociafia Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie - RPER 

Comunicat de presa 

În perioada 22 iulie - 6 august 2017, Asociatia Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie - RPER, in parteneriat cu Ordinul Arhitectilor din Romania-Filiala Alba, organizeaza a VI-a editie a ,,Universitatii de Vara Bucium"- UdV Bucium, sub inaltul patronaj al Academiei Romane. 

Continuare a editiilor 2011, 2012, 2013, 2014 si 2015, UdV Bucium 2017 este un stagiu anual care asigura cursantilor, in majoritate arhitecti, dar si istorici, istorici de arta, sociologi, politologi, geografi si antropologi, un program multidisciplinar de pregatire in domeniul cercetarii si protejarii patrimoniului rural, in contextul decalajului urias dintre perceptia si tratarea arhitecturii vernaculare in Romania si cea din tarile vest-europene. 

lnitiat in 2011, pe fondul unei crize acute de preocupare privind mostenirea culturala, situatie oglindita in lipsa unei legislatii specifice si a unor programe de stimulare fiscala si financiara pentru prezervarea patrimoniului rural, proiectul isi propune sensibilizarea societatii romanesti fata de valorile traditionale inca existente dar extrem de fragile si incurajarea demersurilor ce tin de identificarea, inventarierea, reabilitarea in situ si promovarea acestei mosteniri. 

Conceptul proiectului este inspirat de modelul european de prezervare a patrimoniului rural in situ ca motor economic de dezvoltare teritoriala, de declaratia ICOMOS, Salvarea spiritului locului, de la Quebec din 4 octombrie 2008, de Conventia Europeana a Peisajului de la Florenta, din 20 octombrie 2000, precum si de misiunea asociatiei Fondation du Patrimoine privind salvarea si valorizarea patrimoniului rural neprotejat, si se poate constitui ca model adaptabil in orice comuna din tara. 

Comuna Bucium este situata in partea central-vestica a judetului Alba si se compune din 30 de sate, adunate in vaile apelor, rasfirate pe coline si risipite pe versantii muntilor Vulcoi-Corabia si Detunatele. Bucium este atestat documentar in 1595, dar vestigiile arheologice dovedesc locuirea unei populatii ce practica mineritul aurifer inca din Antichitate. 

Programul UdV va cuprinde activitati practice si didactice. 

Activitatile practice: 

Proiect de restaurare Monument istoric (Crucea episcopului Andrei Saguna, cu troita) 

Proiect de reabilitare a casei Ovidiu Barlea in vederea valorizarii sale muzeale 

Studiul (prospec\ie) de peisaj cultural pentru complexele arheologice din Boies si Vulcoi-Corabia

Studiu de identificare a resurselor de patrimoniu cultural si natural care pot fi valorificate turistic, crearea unor trasee si a unei retele de servicii oferite de localnici 

Atelier de initiere in tehnica fotografica 

Activitatile didactice sunt sustinute de specialisti si cadre universitare, prin conferinte, dezbateri si colocvii, ce au loc zilnic, pe toata perioada universitatii. 

Cu ocazia deschiderii oficiale a UdV 2017, duminica, 23 iulie 2017, ora 16:00, ce va avea loc la sediul UdV - Pensiunea Carmen, vis-a-vis de Primaria comunei Bucium, va fi prezentata misiunea Universitatii de Vara Bucium, va fi distribuit Caietul de prezentare al UdV Bucium, editia a VI-a, va fi lansat Caietul IV (Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium) si Concursul "Casa cea mai dichisita". 

lnvitati sunt: reprezentanti ai partenerilor de proiect, ai administratiei locale si, mai ales, locuitorii comunei Bucium. 

La festivitatea de inchidere, sambata, 5 august, 2017, ora 16:00, vor avea loc decernarea certificatelor de participare cursantilor si formularea concluziilor celor sase editii ale UdV Bucium. Vor fi decernate premiile Concursului "Casa cea mai dichisita". Festivitatea se va incheia cu o masa campeneasca. 

Organizarea si realizarea celei de a sasea editii a UdV este posibila datorita: 

Co-finantatorilor: 

Ordinul Arhitectilor din Romania 

Administra1ia Fondului Cultural National 

Parteneriatelor si sustinerii oferite de: 

Ambasada Frantei in Romania 

lnstitutul Francez din Romania 

RPER - Franta 

Parteneriatelor logistice oferite de: 

Primaria Comunei Bucium 

Ordinul Arhitectilor din Romania, Alba 

Groupe Renault 

Solide 

Asociatia ,,Baia Domnilor" 

Imago-Factory 

Parteneriatelor stiintifice oferite de: 

Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu Bucuresti 

Facultatea de Arhitectura 

Facultatea de Urbanism 

Facultatea de geografie a Universitatii Babes-Bolyai Cluj Napoca 

Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti 

lnstitutul National al Patrimoniului - INP 

Complexul National Muzeal ASTRA, Sibiu 

Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca 

ICOMOS lnternational 

Parteneriatelor media oferite de: 

S.C. Igloo Media SRL, editor al revistei Igloo

Uniunea Arhitectilor din Romania, editor al revistei Arhitectura

Fundatia Arhitext Design, editor al revistei Arhitext

Radio France Internationale Romania. France Medias Monde

Contacts 

Stefana BIANU, Coordonator UdV Bucium, Presedinte RPER-Fr, tel: 0754 716 433 

lozefina POSTAVARU, Consultant stiintific, din partea INP, tel: 07 43 646 462 

dr. loana BOGDAN CATANICIU, Presedinte RPER-Ro, tel: 0745 334 750 

tel. pensiune intre 22 iulie-6 august: 0766352401, 07 43150889, 07 43524807 

Adrese RPER 

lntrarea dr. Bobeica, nr.4, ap.1, cod po;;tal 024025, sector 2, Bucure;iti, Romania 

tel. : 021 322 81 15, rper.romania@yahoo.com, www.rper.ro 

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc