In memoriam arhitect Vagi Ladislau
Disparitia dintre noi la 77 de ani, a distinsului arhitect Ladislau Vági, personalitate marcantă a breslei arhitectilor orădeni, a produs o adâncă durere în cadrul membrilor Ordinului Arhitecților, Filiala Bihor.
Absolvent cu nota zece al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, specializarea arhitectură, promoția 1971, a participant activ la viața profesională, a elaborat și colaborat la cele mai multe proiecte realizate de Institutul de Proiectare Județean Bihor, și apoi la societatea Proiect Bihor SA, în perioada 1971-1991.
În prima decadă după absolvire, a lucrat în colective multidisciplinare și a avut ocazia de a realiza în calitate de Șef de proiect, numeroase lucrări de arhitectură și amenajare a teritoriului, dintre care amintim pe cele care i-au definit modul de a concepe si realiza arhitectura, care păstrează amprenta personală și azi în oraș, precum: Policlinica de copii de pe str. Tudor Vladimirescu, Blocurile de locuință de pe strada Republicii, str. Dimitrie Cantemir și str. Linistii, si Hotelul Iadolina din stațiunea Stâna de Vale, etc.
Unul din proiectele ce vizau dezvoltarea ansamblurilor de cartier, la care a
avut calitatea de șef de proiect, a vizat Casa Științei și Tehnicii pentru Tineret din cartierul Ioșia, fiind menționat cu detalii despre concept la rubrica ”debut” în revista Arhitectura nr. 6 din 1976.
Un proiect de suflet al arhitectului Ladislau Vági, pentru care a primit Premiul Uniunii Arhitecților din România în anul 1984, a fost blocul de locuințe (plombă) din centrul orașului situat pe str. Independenței cu vedere spre malul Crișului. Prin acest proiect a reușit să încadreze o clădire modernă, cu apartamente superioare retrase de la fațadă, astfel încât să păstreze vizibilitatea spre malul Crișului și să încadreze bine constructia între clădirile istorice din vecinătate din zona centrală a orașului.
A practicat arhitectura peste 50 de ani și a fost aproape de colegii arhitecți, indiferent de generație, oferind ori de câte ori a fost necesar, informații și recomandări la proiecte complexe.
Dupa anul 1991 și-a fondat propria societate de arhitectură cunoscută sub denumirea de PolyPack, unde a realizat proiecte arhitecturale de amploare, cu o diversitate de funcțiuni, de la cele de locuire până la cele comerciale sau industriale.
Talentul profesional l-a exprimat în mod special la realizarea primului complex comercial de anvergură din Oradea, Lotus Center, unde printr-un studiu dedicat a știut să îmbine elementele noi ale unor fațade din sticlă cu altele cu structură de rezistență din beton și placate cu materiale de ultimă generație. A pus pe hârtie în cadrul acestui proiect cu o viziune clară modul în care lumina soarelui pătrunde în holurile galeriei, astfel încât să fie amplasate plante naturale care să încânte și să înobileze un spațiu comercial. Ulterior a realizat și extinderea centrului comercial dar a pus în valoare zona și cu propunerea de proiect a Centrului de afaceri, ca reper arhitectural emblematic al cartierului Nufărul și al orașului.
O amprentă personală la proiectele pentru casele de locuit a fost cea prin care insera structuri de lemn, ca elemente decorative la fațade sau acoperiș, explicând de ce și cum poate fi armonizată o construcție cu materiale naturale. Pasiunea pentru proiectele ce au cuprins elementele decorative din lemn a moștenit-o din familie, de la tatăl său, un cunoscut și apreciat meșter tâmplar al vremurilor din localitatea Aleșd.
Relația pe care a dezvoltat-o cu beneficiarii proiectelor în calitate de autor, a fost întotdeana una specială, datorită faptului că personaliza casele de locuit după modul de viață al familiei, pentru ca acestea să fie cât mai trainice și utile. Deseori explica, cu un talent aparte, beneficiarilor cum să se familiarizeze cu spațiul și cu nevoile curente într-o locuință nouă, și aprecia dacă aceștia îi transmiteau după ani că proiectul făcut le-a îndeplinit toate cerințele.
O calitate mai puțin cunoscută a arhitectului Ladislau Vági, era cea prin care se dedica proiectelor cu viziune ce cuprindeau specialități din alte domenii precum cultura, artele vizuale, jurnalismul, toate legate de istoria orașului, oferind prin profesionalismul său o excelentă planificare spațială.
A făcut parte din comitetul de înființare în anul 2001 a Filialei Bihor a Ordinului Arhitecților din România, ocupând apoi până în anul 2012 funcția de trezorier. Astfel a coordonat și realizat împreună cu colegii primul sediul al Filialei Bihor în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici Oradea, prin reabilitarea spațiului situat pe str. Republicii nr. 15 – Galeria de Arte Vizuale, dezvoltând aici multe proiecte expoziționale. De asemenea a fost autorul unor articole în presa locală, pe teme ce vizau arhitectura clădirilor vechi ale orașului.
A avut o susținută prezență în calitate de consilier local al municipiului Oradea (2004-2008), ca profesionist architect, șef al Comisie de Urbanism, membru în jurii de specialitate la concursuri de arhitectură, și membru în grupuri de realizare a unor studii de specialitate ce au vizat dezoltarea cartierelor de locuințe sau a proiectelor majore de infrastructură ce definesc azi orașul Oradea.
Ladislau Vági a fost arhitectul care a știut să conducă către performanță pe toți cei apropiați. A realizat cu tact și cu un fler aparte prin abilitatile sale, datorită unei bune intuiții a lucrului cu oamenii si o capacitate de organizare a activității profesionale în toate domeniile legate de arhitectură.
Cu profund respect aducem un omagiu memoriei lui Ladislau Vági și profesionalismului său, demonstrat și recunoscut în îndelungata și exemplara sa carieră.
Un prieten a cărui voce și prezență luminoasă ne vor însoți pe toți cei care am avut prilejul să îl cunoaștem și să îi fim alături.
Colectivul de arhitecți a Filialei Bihor, a Ordinului Arhitecților din România
Cu regret va anuntam trecerea la cele veșnice a domnlui arh. Vagi Ladislau membru al Uniunii Arhitectilor din Romania.Atasat articolul care a aparut vineri in presa locala, daca se poate sa fie postat si pe site uar cu modificarile pe care le considerati necesare pt a fi potrivit organizatiei dvs.Din imaginile atasate am selectat cateva relevante.
Multumesc anticipat.
Cu respect,Angela Lupșea