Publicat: 18 iulie 2013, ultima actualizare: 4 iunie 2014

Expozitie: Creatii arhitecturale din Campulung Muscel. Expozitie omagiala Arhitectura Berechet

Centrul de Cultura Arhitecturala al Uniunii Arhitectilor din Romania (UAR) - Bucuresti, a gazduit marti, 16 iulie 2013, vernisajul expozitiei de fotografie „Arhitectura Berechet in viziune Berechet. Creatii din Campulung Muscel". La eveniment au participat atat arhitecti, oameni de cultura, oficialitati, precum si membrii familiei arhitectului Dimitrie Ionescu-Berechet.

„Expozitia prezinta o serie de lucrari din cele circa 80 realizate de arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet in orasul sau natal, Campulung Muscel, intre 1925 si 1960. Sunt prezentate mai multe edificii publice, precum sediul primariei, fostul sediu al prefecturii din Campulung Muscel, teatrul-cinematograf Jinga, scolile primare nr. 1 si nr. 6, fostul Ateneu cultural al orasului - actualul sediu al protoieriei si nu in ultimul rand, Mausoleul Eroilor de pe muntele Mateias, dedicat celor cazuti pentru patrie in Primul Razboi Mondial. La toate acestea se adauga o serie de restaurari, incepand cu Manastirea Negru Voda, apoi una dintre cele mai vechi case ale orasului, Vila Stefanescu, actualmente sediul muzeului de etnografie si folclor, si case particulare precum Vila Anastase situata in vecinatatea primariei", a declarat Stefan Ionescu-Berechet, nepotul arhitectului si totodata presedintele Asociatiei „Arhitect Dimitrie Ionescu-Berechet".

De asemenea, secretarul de stat in Ministerul Culturii, Radu Boroianu a vorbit despre onoarea de a-l cunoaste pe arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet in momente care nu erau dintre cele mai facile." In anii aceia am fost domiciliat fortat, impreuna cu familia mea, la Campulung Muscel. Tatal meu a fost coleg cu Dimitrie Ionescu-Berechet, intrucat facea parte dintre angajatii civili ai Patriarhiei Romane salvati intr-un fel de rigorile vremii, pentru un timp, de Patriarhul de atunci. Pot sa spun ca Ionescu-Berechet este unul dintre acei arhitecti care au marcat epoca si care a avut sansa ca, si dupa ce comunismul s-a instalat in Romania, sa se poata manifesta sub acoperisul Bisericii Ortodoxe Romane si sa nu-si schimbe stilul care-l facuse deja cunoscut. Consider ca opera unor arhitecti precum Dimitrie Ionescu-Berechet ar trebui sa constituie obiectul de studiu al unei catedre speciale la facultatile de arhitectura. Cred ca, incepand cu stilul brancovenesc si continuand cu marii arhitecti, am putea crea un curent nou in arhitectura tanara care sa nu tina cont doar de modelele lumii actuale, ci sa aduca in modernitate stilul romanesc", a declarat Boroianu.

Expozitia „Arhitectura Berechet in viziune Berechet. Creatii din Campulung Muscel" este organizata de Asociatia „Arhitect Dimitrie Ionescu-Berechet", in colaborare cu UAR, prin Uniunea Arhitectilor Bucuresti - filiala sector 3 si in parteneriat cu Fundatia „Arhitect design".
Evenimentul face parte dintr-un proiect menit sa readuca in atentia specialistilor si a publicului larg activitatea unuia dintre marii creatori din spatiul arhitecturii romanesti, Dimitrie Ionescu-Berechet (1896-1969). Arhitect-sef al Patriarhiei Romane intre 1930 si 1963, el este autorul a numeroase lucrari de arhitectura bisericeasca si civila, in tara si in strainatate.

Expozitia este deschisa publicului, la Centrul de Cultura Arhitecturala al UAR (str. Jean Louis Calderon nr. 48, sect. 2, Bucuresti) pana pe data de 30 iulie 2013.

Sursa informatii: www.ziarullumina.ro, foto: Florin Balteanu

vernisaj 1 vernisaj 2 vernisaj 3 vernisaj 4

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc