In memoriam prof. dr. arh. Victor Ivaneș (1937-2016)

Uniunea Arhitecților din România anunță cu profund regret dispariția prof. dr. arh. Victor Ivaneș.

Prof. dr. arh. Victor Ivaneș s-a nascut la 1 februarie 1937, la Florești, jud. Soroca, în Basarabia. A absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu", București, cu nota 10 la proiectul de diplomă.

În 1962 devine șef de atelier la UAUIM, la catedra Bazele Proiectării de Arhitectură. În 1981 devine doctor în arhitectură cu teza "Industrializarea complexă a cladirilor de locuit într-un concept al prefabricării deschise". 

În paralel cu activitatea didactică și de cercetare din UAUIM, prof. dr. arh. Victor Ivaneș a lucrat în mai multe institute de proiectare: ISCAS, DMI, Proiect București, IP Carpați ș.a.

A facut parte din echipa lucrărilor de restaurare a complexului mănăstiresc Dragomirna. Autor Hotel Forum Costinești, restaurant și sala polivalentă; ansamblu de creație pentru artiști plastici București; sală de sport și piscină Complexul Studențesc Tei; hotel 300 de locuri în Chișinău; clădire de birouri în Piața Victoriei.

Prof. dr. arh. Victor Ivaneșa câștigat 22 de concursuri naționale, 16 cu premiile întâi și doi. Premiul III la concursul național de arhitectură "Soluții de locuințe pentru tineret în vederea închirierii" organizat MLPTL, OAR și UAR în 2002.

La concursul internațional "Muzeu de Arhitectură", Gant - Belgia 1984, a câștigat Premiul Eternit. A participat la multe concursuri internaționale de arhitectură: Centrul UNIDO - IAEO (Viena, Austria, 1969); cartier rezidențial în zona centrală a orașului Karlsruhe (RFG, 1970); Centrul Beaubourg (Paris, Franța, 1971); Piața Dante (Genova, Italia, 1989).

Prof. dr. arh. Victor Ivaneș a fost decorat cu Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler, "pentru rezultate de excepție obținute în promovarea școlii românești de arhitectură și urbanism", 2002.

Slujba de înmormântare a avut loc duminică, 28 august 2016 la București.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc