Publicat: 29 iunie 2017

ZILELE CULTURII URBANE la "Uzina de apă"- Suceava ediția a VI-a cu tema : PATRIMONIUL ARHITECTURAL ÎNTRE GENERAȚII

Prezentul proiect se dorește a fi o continuare a proiectelor culturale desfășurate în anii 2012 – 2016, în jurul datei de 12 august, data la care se aniverseaza darea în folosință,  in 12 august 1912, a Uzinei de apă - actualul Centru de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj,   sub genericul :

„ZILELE CULTURII URBANE  la Uzina de apă – Suceava

Considerăm  ca prin aceste proiecte culturale, realizate intr-un  spatiu cu valoare arhitecturala recunoscuta, ( Uzina de apa a obtinut, printre alte distinctii, premiul Bienalei Nationale de Arhitectura- editia 2014, la sectiunea arhitectura patrimoniului cultural ) se consacra vocatia pentru patrimoniu a Uzinei de apa si a evenimentului principal anual  „ZILELE CULTURII URBANE “.

Ediția a VI-a, din 2017, avand  ca tema : PATRIMONIUL  ARHITECTURAL INTRE GENERAȚII  isi propune sa puna in discutie problema transferului patrimoniului architectural între generații, crearea și transformarea lui, perceperea și valorizarea acestuia în timp, evoluția (dinamica) limbajului arhitectural specific.

Tema de anul acesta a fost inspirata de insemnarile, sub forma de replici  in dialog, a doi participanti de la editia din 2015:

la care un alt participant a adaugat :

 si dialogul continua :

Este adevarat culoarea, interpretata ca  valoare, nu se pierde dar depinde de vederea oamenilor, de cum este ea perceputa.

De fapt, aceasta este adevarata tema pe care ne-o propunem :

Dependenta patrimoniului de perceptia generatiilor...PATRIMONIUL INTRE GENERATII....patrimoniul intre generatiile care il produc, care il utilizeaza , il repara sau il  transforma si il transmit mai departe…

 

Cuvantul patrimoniu isi are radacina etimologica in limba latina in cuvantul patrimonium, care desemna bunurile, averea mostenita de la parinti ( pater =tatasi moneo,monere,monui,monitum = a aminti,a sfatui putand fi tradus sau interpretat si cu sensul de  amintire, “sfat” de la parinti, nu doar mostenire strict materiala  )

Am putea folosi ca motto al manifestarii pentru a iesi din domeniul strict arhitectural, si ceea ce spunea  Albert Einstein :

 "... distinctia dintre trecut, prezent si viitor este o iluzie a perceptiei umane..."

Dincolo de preocuparea constanta pentru salvarea  patrimoniului editia de anul acest doreste sa evidentieze si surprinzatoarele aspecte actuale ale fenomenului de intelegere si asimilare a patrimoniului arhitectural in general ( clasat si neclasat ) , direct material prin restaurare si integrare  sau prin interpretare in forme arhitecturale contemporane. Ea aduce in prim plan problematica continuitatii / discontinuitatii in preluarea si transferul patrimoniului intre generatii.

Ediția din acest an va pune accentul pe raportul cu noua generație de arhitecți, educarea acestora în spiritul înțelegerii problemelor puse de patrimoniu, noua generație fiind în același timp viitorul beneficiar și utilizator al mediului construit complex obținut .

Trebuie sa intelegem ca intr-un anume sens, nu suntem contemporani cu copiii nostri. 

Generatia noua, pe care o putem numi : “generatia postdecembrista”... ”generatia 2.0”... “generatia 2000 PLUS”  sau “generatia # hashtag”  este foarte diferita. Ea trebuie implicata si lasata sa se exprime. Arhitectii tineri trebuie ascultati dar, la fel de important, ar trebui sa se asculte pe ei insisi.

E o tema acuta, ce trebuie tratata cu maxima responsabilitate, pentru ca in acest gen de manifestari  nu se  face  doar o analiza, ci mai important, pot fi distinse  niste directii.

Vom incerca sa raspundem prin prezentarile din conferinta si expozitie si prin dezbateri la intrebari si probleme legate de raportul PATRIMONIU / GENERATIE, intelese si ca ipoteze de lucru,  cum ar fi si urmatoarele intrebari mai mult sau mai putin provocatoare :

Vor fi prezentate lucrări reprezentative pentru ideea de valorificare prin aducerea în contemporan a unui patrimoniu aflat în dificultate, regenerarea acestuia și asigurarea unei vieți viitoare.Expozitia va fi realizata printr-o selecție de lucrări sugestive pentru tematica propusa (exemple din Suceava – Uzina de apa, Muzeul de istorie, Laboratoarele Muzeului Bucovinei, Cinema „Modern”, „Casa prieteniei”... sau din tara- Fabrica de pensule Cluj,  Palatului Culturii din Blaj, turnul pompierilor din Cluj, beraria H Bucuresti s.a. ,exemple de  „restaurarea restaurării” de la Manastirea Dragomirna ... s.a. exemple selectate din arhitectura romaneasca, europeana si mondiala) care va fi conceputa ca o ilustrare a dezbaterilor si prezentarilor din conferinta tematica.

EXPOZIȚIE DE SCULPTURĂ – „ PATRIMONIAL - MATRIMONIAL”

Marian și Victoria  Zidaru

O secventa distincta va fi data in cadrul manifestarii de expozitia si conferinta despre “arta comparata” a artistilor Marin si Victoria Zidaru (curent bine reprezentat de  artisti provenind din zona de nord a tarii ( Paul Gherasim , Marin Gherasim, Ilie Boca, Ion Arbore, Virgil Parghel, Mihai Buculei s.a. )  in care,in mod explicit, traditia este interpretata cu mijloacele artei contemporane fiind in acest fel continuata , interpretata si in esenta, traita in prezent .Comparatia limbajului arhitectural cu posibilitatile de exprimare ale artei va fi  relevanta pentru intelegerea acestui raport continuu intre trecut , prezent si viitor . Arhitectii vor putea sa-si verifice capacitatea de a avea un dialog in acest limbaj.

Aducerea in cadrul manifestarii a unei expozitii de arta vrea sa provoace dezbaterea –dialog  asupra modalitatilor de valorificare a unui patrimoniu reprezentativ de factura spatiala, a limbajului specific celor doua arte ( sculptura si arhitectura)  a potentarii reciproce, sa prezinte un limbaj extrem de „reinstaurare” creativa  a unui patrimoniu spiritual,  in ultima instanta comun celor doua arte ale spatiului.

Tema propusa “PATRIMONIUL  ARHITECTURAL ÎNTRE GENERAȚII” va fi dezbatuta si intr-o conferinta

Prin selecția expunerilor din cadrul conferinței se urmărește abordarea temei sub aspectele ei teoretice cât și practice. La conferință vor fi invitați specialiști dar și doctoranzi /studenți în cicluri superioare cu preocupări în tematica propusă.

Conferinta va fi structurata in trei parti (sesiuni ) in care se vor defini si analiza distinct, in spiritul temei propuse, notiunile de patrimoniu arhitectural (1),  generatie (2) si raporturile dintre ele(3).

Abordarile vor evidentia  problematica specifica arhitecturii dar si raporturile complementare edificatoare cum ar fi cele de ordin sociologic.

Referintele vor fi extinse si la Spatiul Republicii Moldova si regiunii Cernauti din Ucraina, zone cu care impartasim fenomene similare de criza identitara si culturala. Invitarea colegilor specialisti din Euro-regiunea de Nord-Est la Zilele Culturii Urbane  de la “Uzina de apa” a devenit deja o traditie. 

Conferinta va fi urmata de o dezbatere a temei in cadrul unei “mese rotunde” impreuna cu invitatii.

Consideratii generale asupra proiectului cultural propus :

Proiectul se adresează în principal arhitecților din filiala teritorială Nord-est a OAR si ai filialei Suceava-Botosani a UAR,  cu o focalizare pe noua generatie de arhitecti.

De asemenea se adresează locuitorilor, administrațiilor locale și județene din județele Suceava și Botoșani.

Aceștia din urma vor fi informați despre proiect și obiectivul acestuia prin intermediul mass-media dar și prin dezbaterile care vor fi organizate cu aceasta ocazie.

Materialele promoționale și rezultatele proiectului vor fi prezentate în așa fel încât să aibă un impact cât mai mare la nivel local si prin stimularea aprecierii și a interesului publicului larg pentru arhitectura.

Se are in vedere si sensibilizarea detinatorilor de patrimoniu aflat în dificultate a cărui regenerare depinde de înțelegerea potențialului acestuia de refuncționalizare și remodelare si diferitele modalitati si procedee de a realiza acest deziderat   Educarea proprietarilor in Romania poate sa mai salveze ceva din acest patrimoniu. Poate aceasta este  sansa unei valorificari superioare a  arhitecturii mostenite : incadrarea intr-o alta dimensiune culturala si nu perimarea ei prin interventii neadecvate.

Potențialul de continuare a proiectului:

Centrul de Arhitectură, Cultură urbană și Peisaj va avea un program de activități culturale dedicate atât arhitecților, urbaniștilor, cât și publicului larg în care problema regenerării patrimoniului se va regăsi ca o parte intrinsecă și implicită. Prin puterea exemplului dat de întreaga acțiune de până acum se urmărește dezvoltarea Centrului ca pilon principal în vederea dezvoltării ulterioare a unui complex cultural mai amplu prin includerea tuturor clădirilor ce au aparținut „Uzinei de apă”. Centrul își propune să se integreze în activitatea culturală a întregii zone și să se dezvolte pe măsura cerințelor unei societăți urbane în continuă transformare.

După finalizarea programului de anul acesta ZILELE CULTURII URBANE  la "Uzina de Apă"- Suceava se va putea vorbi de o continuitate a evenimentului iar caracterul de permanență va depinde de calitatea și actualitatea temelor propuse în fiecare ediție

PROGRAM

 

15.06.2017- 10.08.2017

 

Acțiuni premergătoare evenimentului  public Zilele Culturii Urbane

ce se vor desfăsura în doua etape:

15.06 - 29.07 comunicare/ organizare în cadrul echipei

29.07 - 10.08 sesiune de lucru „în situ” la „Uzina de Apă” Suceava

si vor cuprinde o serie de activități după cum urmeză:

-        Constituirea echipei de proiect

-        Selecția, prelucrarea materialului pentru organizarea expoziției și informare/ mediatizare

-        Achiziția materialelor necesare

-        Editare panouri și materiale de informare/ mediatizare

-        Amenajarea expozițiilor

 

vineri  11.08.2017 ora 14:00

 

Deschidere publică a evenimentului 

ZILELE CULTURII URBANE  la "Uzina de apă"- Suceava - ediția a VI-a cu tema:PATRIMONIUL   ARHITECTURAL ÎNTRE GENERAȚII

    

Vor fi invitați oficiali ai OAR, UAR, RUR, arhitecți, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ de arhitectura,  oameni de cultură, reprezentanti ai administratiei locale, sponsori furnizori de materiale de constructii etc.

Vor  fi prezentate invitatilor tema si programul proiectului cultural.

Va avea loc vernisarea și prezentarea celor doua expoxitii ce ilustreaza tema evenimentului :

PATRIMONIUL ARHITECTURAL ÎNTRE TRECUT ȘI VIITOR

EXPOZIȚIE DE SCULPTURĂ „PATRIMONIAL–MATRIMONIAL” -Marian și Victoria Zidaru

Moment de socializare care va da posibilitatea participanților să discute pe marginea temei abordate

 

Eveniment muzical în spațiul neconvențional al Uzinei

 

sambata  12.08.2017 

                   

Conferința cu tema PATRIMONIUL   ARHITECTURAL ÎNTRE GENERAȚII    organizata in trei sesiuni :

            

Sesiunea 1: PATRIMONIU

Sesiunea 2: GENERATII

Sesiunea 3: PATRIMONIU / GENERAȚII

 

dezbatere intre participanti si invitati tip “ masa rotundă”

Se vor face prezentari ale furnizorilor de materiale și tehnologie de constucții, sponsori ai evenimentului intercalate între cele trei parti ( sesiuni ) ale conferintei.

Ziua se va incheia cu celebrarea aniversării „Uzinei de apă” la 100+5 ani de la darea in functiune la data de 12.08.1912

 

duminica  13.08.2017

 

Ziua porților deschise la Uzina de Apă”    

    

Uzina de apă urmează sa fie deschisă pentru vizitarea obiectivului    și a expozițiilor.  Se vor face un sondaj de opinie și o conferință de

presă 

Schimb de experiență între participanții la proiectele culturale inițiate de către Uzina de apă în anii 2011 /2017 cu prezentarea de proiecte similare la care au participat în activitatea proprie.

 

Deplasare in imprejurimile Sucevei pentru a vizita  obiective ce  ilustreaza tema generala pusa in discutie.

 

Expozitiile vor fi deschise publicului si in perioada urmatoare pana la 31.08.2017 dupa programul obisnuit al Centrului.

Coordonator proiect

arh. Constantin Gorcea

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc