Publicat: 19 iulie 2024

Se apropie Zilele Culturii Urbane de la Suceava!

Tema propusa anul acesta se refera la degradările cladirilor datorate interventiilor directe ale omului, intervenții nefericite sau chiar « criminale », sub aspect cultural, tot mai evidente și numeroase. Cazuri de mutilare suportate de clădirile valoroase arhitectural care asigura calitatea mediului arhitectural de viata al unor comunitati.

Acest fenomen nu trebuie să treacă neobservat sau tolerat, el trebuie pus in evidenta si analizat și ar trebui gasite mecanisme firesti de stopare: de la atitudinea civica sustinuta de interventia specialistilor, pana la aplicarea reglementărilor și măsurilor legislative.

Nu intotdeauna o cladire degradata si cu o funcțiune depășita moral beneficiaza de o reconversie spectaculoasa cum a fost cea a vechii Uzine de apă devenită Centru de cultură urbană sau alte cateva exemple fericite. Prea des o fireasca si imediata necesitate de termoizolare sau hidroizolare suplimentara duce, in Romania, la modificari « caricaturale » de fatade, schimbari de tamplarie, inchideri de balcoane, sarpante partiale sau nenumarate alte interventii care deformeaza arhitectura initiala a cladirilor.

Multe din aceste interventii sunt facute de proprietari sau utilizatori, cu sau fara acordul vecinilor, autoritatilor sau profesionistilor, profitand de imperfectiuni si scapari legislative, de lipsa exigentei sau de neglijenta si toleranta administratiei, organismelor de control a calitatii in constructii, rezultatul fiind expresia generala a complacerii intr-un mediu construit degradat si lipsit de cea mai elementara calitate arhitecturala.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc