Se apropie Zilele Culturii Urbane de la Suceava!
Tema propusa anul acesta se refera la degradările cladirilor datorate interventiilor directe ale omului, intervenții nefericite sau chiar « criminale », sub aspect cultural, tot mai evidente și numeroase. Cazuri de mutilare suportate de clădirile valoroase arhitectural care asigura calitatea mediului arhitectural de viata al unor comunitati.
Acest fenomen nu trebuie să treacă neobservat sau tolerat, el trebuie pus in evidenta si analizat și ar trebui gasite mecanisme firesti de stopare: de la atitudinea civica sustinuta de interventia specialistilor, pana la aplicarea reglementărilor și măsurilor legislative.
Nu intotdeauna o cladire degradata si cu o funcțiune depășita moral beneficiaza de o reconversie spectaculoasa cum a fost cea a vechii Uzine de apă devenită Centru de cultură urbană sau alte cateva exemple fericite. Prea des o fireasca si imediata necesitate de termoizolare sau hidroizolare suplimentara duce, in Romania, la modificari « caricaturale » de fatade, schimbari de tamplarie, inchideri de balcoane, sarpante partiale sau nenumarate alte interventii care deformeaza arhitectura initiala a cladirilor.
Multe din aceste interventii sunt facute de proprietari sau utilizatori, cu sau fara acordul vecinilor, autoritatilor sau profesionistilor, profitand de imperfectiuni si scapari legislative, de lipsa exigentei sau de neglijenta si toleranta administratiei, organismelor de control a calitatii in constructii, rezultatul fiind expresia generala a complacerii intr-un mediu construit degradat si lipsit de cea mai elementara calitate arhitecturala.