Arhiva de proiecte
O componentă importantă a patrimoniului UAR este constituită de arhiva de proiecte, documente sau obiecte donate sau lăsate în custodia UAR de către arhitecți ori de către descendenți ai acestora. Arhiva cuprinde schițe, planuri, proiecte sau părți de proiecte, dar și desene sau lucrări de grafică în tehnici diverse ale arhitecților.
Au fost complet cercetate sau sunt în curs de ceretare arhivele:
-
Arh. IOANA GRIGORESCU - fondul documentar cel mai complex și bogat (proiecte, schițe, lucrări de grafică, la care se adaogă cărți, piese de mic mobilier, obiecte decorative etc.) aflat în arhiva UAR, material aflat în curs de cercetare și arhivare (din care prelucrate 2082 documente);
-
Arh. ION MIRCEA ENESCU - fond documentar cuprinzând studii, schițe, părți de proiecte, documentare foto (albume) - complet cercetat, inventariat și arhivat, depozitat la CCA din Str. J. L. Calderon (803 documente).
-
Arh. Octav Doicescu - fond documentar aflat în custodia UAR și depozitat din februarie 2016 la CCA din Str. J. L. Calderon; parțial cercetat, inventariat și arhivat (4527 documente), activități stopate până la clarificarea cu moștenitorii lui Octav Doicescu a aspectelor patrimoniale.
-
Arh. George Matei Cantacuzino - fond documentar care cuprinde desene și acuarele ale lui GMC din anul 1918 (157 documente).
-
Arh. Alexandru Zamfiropol - fond documentar intrat în patrimoniul UAR în octombrie 2016 (200 documente).
Arhiva mai cuprinde proiecte sau lucrări ale arhitecților Constantin Joja, Nicolae Diaconu, Paul Emil Miclescu, Andrei Pănoiu, Alexandru Beldiman, Peter Derer, Irina Popovici, Martin Pinchis etc, care nu au fot încă inventariate și cercetate.
Din septembrie 2016 cercetarea arhivei de proiecte aflate în fondul arhivistic al UAR a beneficiat de o îmbunătățire radicală a condițiilor de lucru odată cu mutarea biroului pentru cercetarea și conservarea arhivelor de proiecte într-un spațiu corespunzător de la Centrul de Cultură Arhitecturală din Str. J. L. Calderon nr. 48. Anterior, din aprilie-mai 2014 când a fost organizat, biroul a funcționat în sediul UAR din Calea Victoriei nr. 126.
Activitatea biroului arhivistic este susținută de două persoane:
- arh. Rodica Elvira Panaitescu, conservator arhivă, cercetare;
- Răzvan Hatea, operator IT, foto/scanări.
Dotarea biroului a fost asigurată de la începutul activității sale fără investiții, folosindu-se atât piese existente în patrimoniul UAR, completate cu mic mobilier, echipamente IT și de birotică proprietatea personalului UAR care lucrează în cadrul arhivei de proiecte. Compartimentele funcționale ale UAR au asigurat necesarul de materiale consumabile, cât și cheltuielile aferente funcționării curente (chirie, utilități, curățenie etc.).
Proiectele arhivate cuprind planșe pe hârtie, calc, foiță, hârtie ozalid, copii xerox, planșe lipite pe carton, realizate în tehnici diverse: creion, tuș, acuarelă, guașă, ceracolor etc., albume cu fotografii sau fotografii disparate.
Planșele au fost găsite într-o stare precară de păstrare, pe parcursul anilor fiind depozitate în suluri, tuburi, dar și-n mape sau de regulă sub formă de teancuri dezorganizate, de forme și dimensiuni diverse care corespund formelor de arhivare ale proprietarilor inițali, dar de regulă sunt rezultatul întâmplării.
După caz a fost necesară curățarea (desprăfuirea) planșelor, inclusiv înlăturarea mucegaiului după unele planșe. În funcție de starea acestora s-au executat reparații punctuale, operațiunii necesare în special la planșele desenate pe calc sau foiță, mai sensibile la trecerea timpului.
La artefactele din ceramică sau lemn (cazul colecției arh. Ioana Grigorescu), depozitate și manevrate impropriu, după scoaterea din cutiile în care au fost păstrate s-a efectuat curățarea atentă a acestora, cât și operații de primă urgență de conservare/reparare.
Catalogarea și digitalizarea arhivei se face în următoarele faze:
- identificarea planșelor, gruparea lucrărilor (proiectelor), ștampilarea și numerotarea planșelor;
- listarea într-un tabel care cuprinde: date de identificare, subiectul/denumirea documentelor, numerele cutiei și mapei în care vor fi depozitate documentele, nr.file/planșe, dimensiunea/format, natura documentului (original/copie), tehnica de desen (tuș, creion, color, acuarelă) și suportul (hârtie, ozalid, calc, foiță);
- fotografierea tuturor planșelor sau scanarea documentelor/fotografiilor format A4; prelucrarea și editarea imaginilor;
- digitalizarea - listarea în tabelul ARHIVĂ DIGITALIZATĂ, conceput și realizat ca să excludă consultarea curentă a originalor din arhivă, cu posibilitatea accesării lor on-line; forma digitalizată a tabelului permite includerea sa în site-ul UAR, operațiune în curs de realizare;
- în final planșele originale, grupate pe subiectul documentului (proiectului), se arhivează în mape de carton ce sunt păstrate în cutii de portofoliu (1060x750x50mm), numerotate conform tabelului ARHIVĂ DIGITALIZATĂ, acestea fiind depozitate pe rafturi în poziție orizontală, fiind exclusă păstrarea planșelor sub formă rulată (în suluri sau tuburi).
Text: arh. Rodica Panaitescu
Foto: Răzvan Hatea